Tietoja minusta

Oma kuva
Opettajana olen toiminut 1980-luvulta alkaen. Syksyllä 2018 voin keskittyä lukemiseen ja harrastaa muinaismuistojen katselua. Myös tekstin tuottaminen kiinnostaa. Kirjoitin v. 2004 väitöskirjan Opettajan ja oppilaan kohtaaminen. Novelleja julkaistu kokelmissa. http://helenaho.wordpress.com/ in English

23.3.2020

Koululainen - onko vaikea aloittaa tekeminen

Korona-aika alkoi


Ajatuksissa on sekaisin Tiia Konttisen webinaari blogin tekemisen ideoista. Mielessä pyörivät raha-asiat - työttömyyttä on ravintoloilla ja yrittäjillä ja esiintyjillä. Kaikki on tapahtunut nopeasti. Miten suhteuttaa kaikki - omat pikkuhuolet ja valtava pandemia? Urheilijat puhuvat Tokion olympialaisten peruuttamisesta.

Kuva on Turun torilta keväältä 2019, jolloin kävin usein äidin luona. Nyt pitää soitella riskiryhmäläiselle.  On surullista - mutta oleellista -  toistella yksinäiselle vanhukselle, että ei saa mennä edes terveyskeskukseen. Toistaiseksi saa kävellä ulkona. Toisaalta nuorillekin korona on vaarallinen eikä juhlinta Lapin hiihtokeskuksissa ole järkevää. 
                                                                                    

Miksi koululainen ei saa aloitettua uutta vaativaa tehtävää?


Olen oppinut mikä on IG live. Instagram live voi olla luento tai muu esitys. Kuuntelin professori Kirsti Lonkaa, joka puhui oppimisesta. Deadline on hyvä - kun on jokin määräaika, johon mennessä on opeteltava jotain, se tulee tehtyä. Palaute on oppijalle hyväksi. Uusi termi oli prokrastinaatio eli tilanne, jossa ei saa aloitettua vaikkapa opiskelua, tehtävää. Se on asioiden lykkäämistä. 

Marja Sarkkisen artikkelissa työterveyspsykologi Annamari Heikkilä kertoo välttämiskäyttäytymisestä, jossa vältellään vaativia tehtäviä ja epämiellyttäviä tunteita ja ajatuksia. Paetaan vaikka someen, josta saa nopea tyydytyksen.  Välttelyä aihettaa tehtävän älyllinen vaativuus ja tavoitteen epämääräisyys. Jos vielä on monta asiaa kesken eikä ole mitään suunnitelmaa, miten aloittaa, on välttely vauhdissa. Sekavan tai laajan tehtävän paloittelu pieniksi tavoitteiksi on hyvä alku suoriutumiseen.
Sarkkisen artikkelissa neuvotaan seuraavasti aikuisia:

  1. "1.Lepää. Oletko ylikuormittunut? Yritätkö tehdä monta asiaa yhtä aikaa? Kun tartut töihin levänneenä ja palautuneena, saat aikaan enemmän.
  2. 2.Palastele. Pilko tehtävä pieniin osiin ja aikatauluta ne. Pienikin edistysaskel tuo hyvää mieltä ja kannustaa jatkamaan.
  3. 3.Kiintiöi aikaa. Päätä, että käytät tehtävään tai osatehtävään esimerkiksi 30 minuuttia. Raamit lisäävät tehokkuutta.
  4. 4. Kokeile siedätyshoitoa. Opettele sietämään epämiellyttäviä tunteita. Voit esimerkiksi kirjoittaa siitä huolimatta, että olet ahdistunut ja mieli ohjaisi sinua vetkuttelemaan.
  5. 5. Pyydä sparrausapua. Kerro työkaverille, että sinulla on edessä vaikea tehtävä. Kutsu hänet kahville vaikka puolen tunnin kuluttua juttelemaan siitä, mitä olet saanut aikaan. Yhdessä tekeminen tukee aikaansaamista.
  6. 6. Mieti hyötyjä. Mikä vähentäisi tehtävän epämiellyttävyyttä? Ajattele, että homman hoidettuasi pääset aikaisemmin kotiin tai palkitset itsesi jollain kivalla tavalla.
  7. 7. Laske rimaa. Päätä, että kirjoitat Suomen huonoimman raportin tai kehnoimman blogikirjoituksen. Aivan sama! Tämä voi madaltaa aloittamisen kynnystä todella paljon. "
Lapselle samat vinkit lyhyemmin näin etäkoulun aikoina.
1. Nuku tarpeeksi. Tee asia/tehtävä kerrallaan.
2. Tee tehtävä pala kerrallaan vaikkapa oman sinulle sopivan lukujärjestyksesi mukaan. Pieni suoritus antaa vauhtia tekemiseen.
3. Älä tee tehtävää liian kauan. Kysy vaikka neuvoa jos jäät junnaamaan tehtäviin.
4. Tee joka päivä arkena koulutehtäviä vaikka ei huvittaisikaan. Rutiini auttaa tekemään vaikka ei kiinnostaisi suuresti.
5. Pyydä apua ja kerro mikä tehtävässä mättää. Kysy vaikka kaverilta tai aikuiselta tai opettajalta. Usko omaan tekemiseesi.
6. Mieti että sinun pitää tehdä tehtävät vaikka ne eivät aina kiinnostaisikaan. Palkitse itsesi vaikka ulkoilulla tai kivalla tekemisellä kun päivän koulutyöt on tehty.
7. Älä vaadi täydellistä suoritusta vaan anna itsellesi lupa tehdä vaatimaton kirjoitus tai tehtävä. Siten pääset alkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti