Tietoja minusta

Oma kuva
Opettajana olen toiminut 1980-luvulta alkaen. Syksyllä 2018 voin keskittyä lukemiseen ja harrastaa muinaismuistojen katselua. Myös tekstin tuottaminen kiinnostaa. Kirjoitin v. 2004 väitöskirjan Opettajan ja oppilaan kohtaaminen. Novelleja julkaistu kokelmissa. http://helenaho.wordpress.com/ in English

17.3.2011

Opettaja vapaalla

Melkein kolme kuukautta olen ollut pois koulusta. Kuulen etäisiä kumuja villeistä päivistä mahtavan sijaiseni vihjaisemana. Sitten puhutaan, kun menen taas töihin. Opettajuus on kuunteleva korva, tarkkaileva silmä. Kumarrun pienen oppilaan puoleen ja juttelen pari sanaa. Rohkaisen, kyllä sinä kirjoitit hyvin tuon sanan. Virkistän pikkumiehen mielikuvitusta, jos joku ei keksi mitään kirjoitettavaa. Jollekin näytän liikennevalolapulla vihreää, kun hän tarvitsee ylenmäärin palkkiota. Se oikeastaa onkin kivaa - olla kontaktissa lapsiin ja puhella mukavia ja tukea. Riidat eivät inspiroi, mutta selvitettävä nekin on. Mutta sitten on hoppu välitunnille, ai niin pidetään kiirepalaveri ja muista merkitä poissaolot sähköiseen  Helmi-reissuvihkoon. Muista soittaa ja sopia palaverista. Koulutukseen pitä ehtiä. Kehittämiskokous, oppilashuoltotiimi kutsuu. Tavaratilaus pitää hoitaa. Kännykässä viestejä - vastaa niihin kohteliaasti.

Näin virkistävien ulkomaanviikkojen jälkeen tuo kaikki kuulostaa ihan siedettävältä ja terveelle aikuiselle sopivalta. Elämässä pitää olla työn lisäksi paljon kulttuuria, kauniita maisemia, kävelyä auringossa ja tuulessa, viipymistä luovassa tilassa aivan jossain muualla. Kuva on Salamiksen antiikkikaupungista Pohjois-Kyprokselta. Valtava muinaisalue!

Voisiko koulun kiirettä karsia? Voisiko työ olla kahden aikuisen tiimissä - järkevästi jaettuna hommia?

Romaanini on saanut vielä julkaisun jälkeen korjauksia. Romaani elää. Toivon että saan siitä palautetta.

16.3.2011

Japanin ydinvoiman vaarat ravistelevat

Fukushiman ydinvoimalan ympäriltä 20 kilometrin säteeltä on ihmiset evakuoitu. Tiheään asutussa Japaninssa ydinvoimalaturma saa valtavat mittasuhteet, kun turva-alueita ei juuri ole. Eilisestä tilanteesta voimalaonnettomuus on ranskalaisten arvioiden mukaan muuttunut vaarallisemmaksi. Japani tiedottaa www3.nhk.or.jp englanniksi tulkattuna suorana tietoa onnettomuudesta ja kysymyksiin vastaillaan.
Tiedottaminen on todellakin muuttunut, jos verrataan Tsernobylin ydinvoimaturmaan.

Tarja Halonen totesi tiedotteessaan, että ydinvoimaa tulisi ajatella vain väliaikaisena energiamuotona. Suomellekin ydinvoimalaonnettomuus Olkiluodossa tai Loviisassa olisi hirveä katastrofi ja tuulten mukana säteily voisi kulkea moneen paikkaan. Tällä hetkellä on pakko luottaa, että meille energiaa tuottavat Venäjän ydinvoimalat eivät kohtaa onnettomuuksia. On toivottavaa, että nyt käynnistyy vaihtoehtoisen energiatuotannon uusi buumi.

Oma kesämökkimme on lähellä Olkiluodon voimalaa ja olen vieraillut alueella ja uskon, että parasta mahdollista tekniikkaa kehitellään käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen. Hyvä että rakenteilla olevan voimalan turvajärjestelyjä Olkiluodossa yhä parannellaan.

Toivon, että maailmalla riittää tukea Japanin maanjäristyksen uhreille. Samalla olisi hyvä, että Libyan sisäisiin levottomuuksiin puututtaisiin, ettei Japani-uutisointi vie unohduksiin Libyan järkyttäviä ihmisuhreja. Elämme nopean tiedottamisen maailmassa. Ettei vain unohtuisi tärkeä viesti uuden kuohuttavan viestin sylöksyessä tajuntaamme.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/STUK+Fukushiman+turman+vakavuus+jo+kuutosluokkaa/1135264592277